Przedstawiamy najpopularniejszą muzykę ślubną w Spotify

John Legend, Jason Mraz i Ed Sheeran to najpopularniejsi artyści wśród Nowożeńców!

Serwis Spotify przedstawił ranking najpopularniejszej muzyki ślubnej. Z przeprowadzonej analizy wynika, że to John Legend i jego ballada All of Me najczęściej towarzyszą zakochanym podczas uroczystości. W pierwszej dwudziestce najpopularniejszych utworów znalazły się też dwa autorskie kawałki Jasona Mraza, który tym samym zdobył tytuł najpopularniejszego autora muzyki ślubnej w Spotify

Eksperci serwisu przeanalizowali ponad 400 tysięcy ślubnych list z całego świata. Wśród innych popularnych utworów znalazły się też takie hity, jak Marry You Bruno Marsa, Thinking Out Loud Eda Sheerana czy nawet Blurred Lines Robina Thicke'a.

Z analizy playlist z muzyką do pierwszego tańca wynika, że to brytyjski piosenkarz Ed Sheeran jest najczęstszym wyborem świeżo upieczonych nowożeńców. W pierwszej piątce zestawienia znalazły się aż dwa jego utwory - Tenerife Sea oraz Thinking Out Loud. Inni popularni artyści to między innymi Jason Mraz, Etta James czy Elvis Presley.

Zespół Coldplay i ich utwór A Sky Full od Stars okazał się najpopularniejszy wśród polskich Nowożeńców. Zaraz za nim uplasowały się Rude! kanadyjskiej grupy Magic! oraz Drunk in Love autorstwa Beyoncé. W pierwszej dziesiątce dwukrotnie pojawił się też Bruno Mars - jego utwory Marry You i Locked Out of Heaven zajęły odpowiednio 8. i 9. miejsce. Co ciekawe, polscy użytkownicy stworzyli ponad 110 playlist ślubnych oraz blisko 1800 związanych z pierwszym tańcem!

Muzyka to dla wszystkich moich klientów jeden z najważniejszych elementów ceremonii ślubnej, skomentowała Mindy Weiss, która organizowała śluby takich gwiazd, jak Channing Tatum, Gwen Stefani, Heidi Klum czy Ellen DeGeneres. Zawsze wybierają ścieżkę dźwiękową dopasowaną do wspólnych wspomnień, ale również starają się brać pod uwagę jaka muzyka spodoba się gościom. Tworzą przy tym mieszankę klasycznych przebojów oraz nowych hitów, aby tańce na parkiecie trwały do białego rana.

Ślub to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu, a nasi użytkownicy stworzyli dużo związanych z nim playlist dodała Angela Watts, VP Global Communications w Spotify. Odpowiednia muzyka nie tylko potrafi opowiedzieć historię związku, ale też zachęca gości do popisów na parkiecie.

Poniżej znajdują się szczegółowe rankingi oraz playlisty gotowe do osadzenia na stronie internetowej:

Najpopularniejsze utwory ślubne na świecie

1. All of Me - John Legend

8. Marry You - Bruno Mars
  9. Locked Out Of Heaven - Bruno Mars
  10. Am I Wrong - Nico & Vinz
Najpopularniejsze utwory do pierwszego tańca na świecie
  1. Thinking Out Loud – Ed Sheeran
  2. At Last – Etta James
  3. Can’t Help Falling In Love – Elvis Presley, The Jordanaires
  4. Marry Me – Train
  5. Tenerife Sea – Ed Sheeran
  6. You Are The Best Thing – Ray LaMontagne
  7. First Day Of My Life – Bright Eyes
  8. Make You Feel My Love – Adele
  9. Everything - Michael Bublé
  10. Lucky - Jason Mraz, Colbie Caillat
  11. Can’t Help Falling In Love – Ingrid Michaelson
  12. Better Together – Jack Johnson
  13. God Gave Me You – Blake Shelton
  14. Come Away With Me – Norah Jones
  15. The Luckiest – Ben Folds

Informacje dla wydawców

Spotify jest wielokrotnie nagradzanym cyfrowym muzycznym serwisem streamingowym, który oferuje dostęp na żądanie do ponad 30 milionów* utworów. Naszym marzeniem jest, aby świat muzyki stał się dostępny dla każdego bez względu na miejsce i czas. Spotify sprawia, że odkrywanie muzyki, zarządzanie i dzielenie się nią jest łatwiejsze niż kiedykolwiek. Jednocześnie ważne jest dla nas wsparcie artystów.

Spotify jest dostępne w 58 krajach na całym świecie, z ponad 60 milionami aktywnych użytkowników i przeszło 15 milionów korzystających z płatnego abonamentu.

Od momentu premiery w Szwecji w 2008 roku Spotify przekazał ponad trzy miliardy dolarów organizacjom zrzeszającym właścicieli praw autorskich. Spotify jest drugim co do wielkości cyfrowym źródłem przychodów wytwórni płytowych w Europie oraz największym i odnoszącym największe sukcesy serwisem streamingowym tego typu na świecie.

*Globalna liczba utworów. Katalog może różnić się w zależności od rynku.

Pobierz wszystkie

Celebrity_Wedding_Planner_Mindy_Weiss._Photo_credit_Elizabeth_Messina_Photography.jpg