Co łączy Despacito, Shape of You Eda Sheerana oraz Mi Gente J Balvina i Willy’ego Williama?

Wszystkie utwory to niekwestionowane przeboje tego roku. Poza tym, że znalazły się w TOP 20 największych hitów tegorocznych wakacji wśród polskich użytkowników Spotify, łączy je jeszcze jedna wspólna cecha. Jaka? We wszystkich utworach słychać wyraźne inspiracje reggaetonem, gatunkiem, którego popularność na Spotify w ostatnich latach rosła w szybszym tempie niż hip hopu.

Gdyby spytać statystycznego fana muzyki o to czy wie, czym jest reggaeton, odpowiedź najprawdopodobniej byłaby przecząca. Bardzo niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak wiele elementów popularni artyści czerpią z muzyki wywodzącej się z jamajskiego dancehallu. Despacito, Shape of You Eda Sheerana, Mi Gente autorstwa J Balvina i Willy’ego Williama czy Unforgettable amerykańskiego rapera French Montana to tylko kilka najnowszych przykładów, w których można usłyszeć wyraźne inspiracje gatunkiem.
Rosnąca popularność reggaetonu nie wzięła się znikąd. Gatunek stopniowo zyskiwał rozgłos wśród użytkowników Spotify - od maja 2014 do czerwca 2017 jego udział w całości muzyki odsłuchiwanej w serwisie urósł aż o 119 procent! To więcej niż niesamowicie popularny w ostatnich latach hip hop, który w tym czasie zanotował 86 procentowy wzrost, czy muzyka pop, której popularność wzrosła o 13 procent. Co ciekawe, w tym samym czasie baza użytkowników Spotify powiększyła się z 10 milionów do aż 140 milionów użytkowników!
aaa.png

Z zadowoleniem obserwuję, jak reggaeton dynamicznie zyskuje na popularności i inspiruje coraz więcej artystów. Z niepozornego podgatunku, reggaeton stał się czynnikiem silnie wpływającym na współczesną scenę muzyczną. Pracujemy nad tym, jak możemy spopularyzować inne gatunki muzyki latynoskiej oraz jak korzystając z możliwości naszej platformy, zmniejszyć różnice dzielące płci, nadzwyczaj widoczne w reggaetonie i muzyce latynoskiej.

Rocio Guerrero, Head of Global Cultures, Shows & Editorial w Spotify

Interaktywna mapa zamieszczona poniżej pokazuje, jak reggaeton stopniowo zyskiwał na popularności wśród użytkowników Spotify na całym świecie. Warto zwrócić uwagę na to, jak często gatunek wybierają użytkownicy w krajach, w których hiszpański nie jest językiem dominującym:
Najlepszym dowodem na rosnącą popularność reggaetonowych inspiracji w muzyce jest globalny sukces Despacito. Od premiery oryginalnej wersji utworu w styczniu, fani muzyki na całym świecie oszaleli na punkcie hiszpańskojęzycznego przeboju. W międzyczasie stał się on najczęściej odtwarzanym utworem tegorocznych wakacji na Spotify i nieustannie okupuje szczyty list przebojów. Popularność Despacito zwróciła uwagę Justina Biebera, który postanowił zremiksować singiel i w kwietniu zaprezentował swoją własną wersję. Oba utwory do tej pory zanotowały w Spotify ponad 1,4 miliarda odtworzeń!
Interaktywna mapa zamieszczona poniżej prezentuje rosnącą popularność Despacito wśród użytkowników Spotify od momentu premiery:
Playlista z największymi hitami reggaetonu dostępna jest w serwisie Spotify pod tym linkiem.

Można ją także zamieścić w treści artykułu wklejając poniższy kod:
<iframe  src="  https://open.spotify.com/user/spotify/playlist/37i9dQZF1DWY7IeIP1cdjF "  width="300" height="380" frameborder="0"  allowtransparency="true"></iframe>
Więcej informacji na temat fenomenu gatunku dostępnych jest na blogu Spotify Insights.
Related Stories
Spotify na Walentynki

Z okazji Walentynek serwis Spotify przygotował zestawienie najpopularniejszych utworów nie tylko miłosnych, ale również antywalentynkowych, najseksowniejszych hitów oraz piosenek dla nieszczęśliwie zakochanych. Nieważne jak skomplikowany jest status waszego związku, na Spotify każdy znajdzie muzykę w rytm bicia własnego serca.
Świąteczny nastrój dzięki Spotify

Odliczanie do Świąt Bożego Narodzenia rozpoczęło się już na dobre. Jak wynika z danych Spotify 1 grudnia jest właśnie tym dniem, kiedy wielu z nas przechodzi na tryb świąteczny. Według danych z poprzednich lat, liczba odtworzeń świątecznej muzyki na całym świecie wzrośnie o 350% z dnia na dzień. A co czeka fanów muzyki w serwisie?
Czego Polacy słuchali w trakcie wakacji? Spotify podsumowuje lato 2017

Nikogo nie zdziwi, że megahit Despacito jest królem tego lata - także w Polsce. Kogo jeszcze słuchali Polacy podczas tegorocznych wakacji? Davida Guetty, Imagine Dragons, ale także rodzimych artystów. Po raz pierwszy na liście znalazło się aż 7 utworów polskich wykonawców!
Muzyka na sali operacyjnej - czego słuchają chirurdzy?

Co wspólnego mają Led Zeppelin, AC/DC, Metallica i chirurdzy? Okazuje się, że muzyka to nieodłączny element operacji chirurgicznych. Aż 90 procent chirurgów słucha muzyki na sali operacyjnej - wynika z badania przeprowadzonego przez Spotify we współpracy z aplikacją Figure1. W trakcie operacji najczęściej wybierają rock i pop. Jak mówią, muzyka ma na nich bardzo pozytywny wpływ - pozwala im się uspokoić i skupić na wykonywanej pracy.
Check your inbox for a subscription confirmation email.
By confirming your subscription you will receive the latest content published on this website and consent to your information being securely processed and stored.